קיימות הרבה גישות שונות ומשונות לתזונה חלקן לגיטימיות יותר ומבוססות וחלקן פחות. אחת מה"פחות" מבוססות (כלומר לא מבוססות בכלל) היא תזונה לפי סוג דם.
תזונה לפי סוג דם לא נפוצה במיוחד בארץ אבל מידי פעם עוד שואלים עליה.
*חשוב לא להתבלבל עם תזונה לפי בדיקות גנטיות או DNA שזה משהו אחר, תזונה גנומית זה לא הנושא של המאמר אבל אציין שכרגע אין מספיק ראיות כדי לתמוך בכלי הזה, לדעתי אנחנו עוד לפחות כמה עשורים מיישום סביר של הגישה והוא נאסר לשימוש ע"י משרד הבריאות.
הרעיון של תזונה לפי סוג דם התפרסם בסוף שנות ה 90 בספר "אכול נכון לפי סוג הדם שלך". הגישה טוענת שע"פ סוג הדם שלנו ישנם מזונות שאנחנו יכולים ולא יכולים לצרוך ותהיה לכך השפעה מהותית על הבריאות.
ובכן, סוג דם הוא תכונה שנקבעת בהתאם לסמנים הסוכריים (קבוצה גדולה של אנטיגנים) הנמצאים על פני כדוריות דם אדומות.
סוגי הדם הקיימים הם: A, B, AB, O
ועכשיו לראיות,
הוגה הגישה וכותב הספר מעולם לא הציג ראיות מדעיות בנושא ולכן כל הגישה היא בגדר השערה (היפותזה) בלבד ולא תאוריה מדעית מבוססת.
ב 2013 פורסמה סקירה סיסטמטית שסקרה 16 מתוך 1415 מאמרים אשר נמצאו קבילים ובאיכות טובה מצאה שאין שום עדות לנכונות גישת ההתאמה התזונתית לפי סוג הדם.
CONCLUSIONS: No evidence currently exists to validate the purported health benefits of blood type diets
ב 2014 התפרסם מחקר מעניין ומעט מבדר בנושא, אז שימו לב.
המחקר מצא שקיים יתרון בריאותי לשמירה על תזונה המוגדרת לסוג דם מסויים לפי הגישה של הספר!
עד כאן מעולה.
אבל, ללא תלות בסוג הדם של הנבדקים.
כלומר פשוט מדובר על תזונה שהיא די "בסדר" באופן כללי ועומדת בעקרונות בסיסיים של התמקדות במזונות מלאים ללא קשר לסוג דם.
Adherence to certain 'Blood-Type' diets is associated with favorable effects on some cardiometabolic risk factors, but these associations were independent of an individual's ABO genotype, so the findings do not support the 'Blood-Type' diet hypothesis
קיימות גישות דומות של תזונה ואימונים לפי סוג דם, מראה גבות או כל דבר אחר, לרוב ההשערות הללו לא מבוססות, ואם הן עובדות אז זה פשוט כי אימונים זה אחלה ותזונה פשוטה ומבוקרת המבוססת בעיקר על מזונות מלאים עם מעט התאמה אישית עובדים לרוב אנשים.
ולא צריך שום דבר מיוחדת מעבר לזה.
מקורות:
コメント